2017. április 14., péntek

Bio tojásfestés

KONYHAI HULLADÉKKAL BIO TOJÁSFESTÉS


1. Próbálj meg fehér héjú tojást szerezni
    Ha csak barnát kapsz, válaszd ki a legvilágosabbakat, és ne ígérj be     olyan színeket a gyereknek, amiket nem fogsz tudni előállítani.

2. A bio tojásfestéshez idő kell, a legszebb színeket akkor érheted       el, ha legalább 4-5 órát, de akár egy éjszakát is ázik a lében               (hűtőszekrényben) a tojás. Időnként ellenőrizd az árnyalatot. 

3. Az erős és direkt mesterséges színekhez szokott szemünknek furcsa     lehet a természetes anyagokkal színezett tojások "földszíne",     és vissza-fogottabb árnyalatai, de ebben is megtalálhatjuk a        
     szépséget.

4. A tojásokat nagyon alaposan meg kell mosni mosogatószerrel,     hogy a felületüket tökéletesen zsírtalanítsuk. Ennek köszönhetően         egyenletesebb lesz a színük.


A fotón látható, hogy milyen színű volt a natúr tojás. 

Forró módszer:
Ekkor együtt főzzük a tojásokat a festéklével, és utána abban is hagyjuk ázni és kihűlni őket a megfelelő árnyalat érdekében. A megszárított tojásokra alkoholos filccel rajzolhatunk mintákat, majd egy csepp étolajjal bedörzsöljük őket, hogy selymesen csillogjanak. 
Hideg módszer:
A festéklét felfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hidegen tesszük bele a korábban megfőzött és lehűtött tojásokat. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha viaszos írókázással vagy gyertyacsepegtetéssel akarunk mintát felvinni a tojáshéjra, amit a forró festék leoldana.
Festékkészítés:
1 pohár aprított zöldséget (illetve annak héját) 2 pohár vízzel forrástól számított 20 percig összefőzünk, a szín fixálásához teszünk bele 1/4 kiskanál sót és 1/4 kiskanál 20 százalékos ecetet. (Ne többet, mert az ecet felpuhítja a tojáshéjat.) A kurkumaporból vagy instant kávéból 1 evő-kanállal teszünk 2 pohár vízhez, a hagymahéj lehet 1/2 pohár is, mert meglepően erős színező. Kamillából 2 filtert használtam 2 pohár vízhez. A vörösbort hígítás nélkül használtam.

Barna héjú tojások színezőanyagai:
Kamilla: okkersárga
Kávé: karamell
Kurkumapor: sárga
Vöröshagyma száraz héja: lilásbordó
Vörösbor: barna
Céklahéj: vörösesbarna
Lilahagyma száraz héja: őzbarna
Lilakáposzta: zöldeskék (nálam pöttyös lett, de így is tetszik)
Fehér héjú tojások további színezőanyagai:
Sárgarépahéj: sárga
Lilakáposzta: kék
Fehér káposzta: sárgászöld
Céklahéj: rózsaszín
Spenót: zöld
Vörösbor: kékesbordó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeptember

Berze Tünde: Szeptember Búsan emeli kalapját a nyár, s lassan búcsút int, mint öreg diák, ki elkoptatta már az iskolapadját. Őszi szélben ...