Tojásfestés természetes színezőanyaggal
Festés előtt mindig mossuk meg a tojásokat.
Egy liter vízhez adjunk két evőkanál ecetet és egy evőkanál sót.
Ebbe kerülnek a festőanyagok, melyeket fél-egy órán keresztül főzünk.
A festővizet mindig hűtsük ki langyosra, ugyanis a forró vízben könnyen megrepedezhetnek a tojások. A tojásokat minimum 1 óráig hagyjuk ázni, de akár egész éjszaka is hagyhatjuk a vízben, ha erőteljesebb színt szeretnénk. (DE! Pl. a vöröshagymát és a lilahagymát feltehetjük a tojással együtt főni, és 10-20 perc alatt el is készül a főzetünk.)
Ha kivettük őket a festékből, legalább egy órát hagyjuk száradni, majd óvatosan töröljük át őket egy kis olajjal, így nem csak színes, hanem fényes tojásokat is kapunk.
kék: vörös káposzta
Erőteljesebb színhatást érhetünk el, ha a tojásokat egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk.
narancssárga: pirospaprika
A főzethez 8-10 kanál piros paprikára lesz szükségünk.
sárga: kurkuma
2-3 evőkanál kurkuma elég is a szép sárga szín eléréséhez.
sötétbarna : kávé
Minél erősebbre főzzük a kávét, annál jobb lesz a színhatás.
piros : friss cékla
Leginkább piroshoz közeli árnyalatot tudunk vele elérni. Ha túl rózsaszín, vagy túl bordó lesz a tojásunk ne bánjuk!
rózsaszín: csipkebogyótea
Egy titok van: jó sűrűre készítsük a főzetet!
zöld: spenót
Akár fagyasztott spenótot is használhatunk a festéshez.
vörösbarna: vöröshagyma buroklevelei
Fél óra főzés után. Változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése