2014. április 19., szombat

Hogyan fessünk hagymahéjjal húsvéti tojást


Hogyan fessünk hagymahéjjal húsvéti tojást 


Ahhoz, hogy húsvét reggelén csodaszép színű és csupa természetes anyaggal festett tojásokat kínálhassunk a locsolóknak, nem árt már most nekikezdeni a felkészülésnek. Főzéskor ne dobjuk el a hagyma külső héját, hanem gyűjtsük össze egy edénybe, hiszen minél több van belőle, annál szebb lesz a festék színe. 

Nézzük lépésről-lépésre, hogyan kell megfesteni hagymahéjjal a húsvéti tojást. Mielőtt nekifognánk a tojásokat alaposan mossuk meg, majd tartsuk egy darabig szobahőmérsékleten, így majd kisebb az esélye annak, hogy elpattannak a forró vízben. Ha van kertünk vagy udvarunk gyűjtsünk egy pár zöld levelet, például jól fog mutatni a gyermekláncű levele is. De hogyha nincsen kertünk díszítésként megteszi az ablakpárkányon nevelt kapor, petrezselyem vagy zeller zöld levele is. 

Tegyünk oda egy lábasba 3-4 marék hagyma héjat főni, szórjunk bele egy kevés sót, és egy kanál ecetet is, ezek hozzásegítenek, hogy jobban megtartsa majd a tojás a színét. 

A tojások egyik oldalára helyezzünk egy általunk kiválasztott zöld levelet, majd burkoljuk a tojást egy nejlon harisnyából kivágott darabba, úgy hogy a zöld levél egyenletesen rásimuljon a tojásra. Ezután feszítsük rá a tojásra a harisnyát, majd egy cérnával jól kössük meg a harisnya végét. 

A hagymahéjas lé, amikor már kezd főni és jó sötét vörösre kezd váltani a színe, óvatosan egy kanál segítségével tegyük bele a tojásokat. (Előre is megfőzhetjük a tojásokat, így nem kell olyan óvatosan bánni velük festés közben. ) 

Hagyjuk benne főni kb. 15 percet, majd vegyük ki, és vágjuk le róla a harisnyát, és távolítsuk el a zöld levelet. Dörzsöljük át a tojásokat szalonnával, így szép fényesek lesznek. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szeptember

Berze Tünde: Szeptember Búsan emeli kalapját a nyár, s lassan búcsút int, mint öreg diák, ki elkoptatta már az iskolapadját. Őszi szélben ...